Ravensbrück

Astrid ankom til Ravensbrück den 21. december 1943. Lejren var for kvinder og lå nord for Berlin. Da kvinderne kom til lejren, boede de til at starte med i en barak for nyankomne, som blev kaldt zugangsblokken. Efter et stykke tid kom Astrid til at arbejde på Siemens fabrikken i lejren, hvor hun sammen med de andre kvinder, prøvede at arbejdede så langsomt som muligt, da de skulle fremstille dele til det tyske militær.

Ravensbrück var den største koncentrationslejr for kvinder, og blev bygget af mandlige fanger fra koncentrationslejren Sachsenhausen i 1938. Lejren åbnede i maj 1939, og det menes, at der gennem perioden har været omkring 132.000 kvinder igennem lejren. 

Lejren var præget af dårlige hygiejniske forhold, og fangerne fik slet ikke nok mad. Desuden var lejren overbefolket, så fangerne måtte sove tæt sammen, og sygdomme kunne nemt smitte. De skandinaviske fanger fik pakker fra Røde Kors med ekstra mad, så de havde bedre mulighed for at klare sig, end de fanger der ikke var så heldige.

Astrid blev, som de fleste andre også syg under opholdet i lejren. Men hun blev rask igen og efter halvandet år i lejren, blev hun sammen med de andre danske og norske fanger, frigivet og sendt med de hvide busser til Sverige.

 


 

Digt - Zora

Julen i Ravensbrück 1943

Juleaften 1944

Digt - RAVENSBRÜCKS MADONNA

Siemens